Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική
Transoral Robotic Surgery • T.O.R.S.

Aποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο θεραπείας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
και την αντιμετώπιση καλοήθων και κοκοήθων όγκων της οπίσθιας περιοχής της
γλώσσας και του στοματοφάρυγγα.

Profile Designer
Aπόδοση αρμονικών αναλογιών προσώπου

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο μόνος που έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες,
ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στο σύνολο των ανατομικών δομών
του προσώπου (δέρμα, μυς, οστά, χόνδροι), αποδίδοντας το καλύτερο δυνατό
αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ογκολογική Χειρουργική Στόματος,
Σιελογόνων αδένων, Γνάθων, Κεφαλής & Τραχήλου

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρούργος είναι ο πλέον ειδικός για τη διάγνωση
και τη χειρουργική αντιμετώπιση των καλοήθων και κακοήθων βλαβών
της περιοχής του στόματος, του προσώπου και των γνάθων.

ΑΠΝΟΙΕΣ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αποφρακτικές άπνοιες ύπνου - Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική (T.O.R.S.)

Obstructive Sleep Apnea

ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ ⎜ ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ένας στους πέντε ενήλικες έχει τουλάχιστον ήπιας μορφής άπνοια ύπνου. Οι περισσότεροι, ωστόσο,  μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Αν κάποιος ροχαλίζει δυνατά ή ξυπνά απότομα προσπαθώντας να πάρει ανάσα, θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα για άπνοιες. Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, αρρυθμίες, υπέρταση, μειωμένη σεξουαλική libido και μειωμένη απόδοση στην εργασία.Έχουν, επίσης, 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκινητιστικό ατύχημα, λόγω υπνηλίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΝΟΙΕΣ ΥΠΝΟΥ;

Aποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea) είναι η παροδική και επαναλαμβανόμενη μείωση της φυσιολογικής ροής αέρα προς τους πνεύμονες (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται σε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού λόγω μείωσης του μυικού τόνου της μαλακής υπερώας (ουρανίσκος) και της γλώσσας. Η διακοπή αυτή της αναπνοής προκαλεί διέγερση του εγκεφάλου και αφύπνηση του ασθενούς, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία αναπνοής. Οι αφυπνήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες να μην ξεκουράζονται αρκετά και να ξυπνούν κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, παρότι μπορεί να έχουν “κοιμηθεί” αρκετές ώρες.

Άτομα τα οποία έχουν μακρυά και χαλαρή μαλακής υπερώας, μεγάλη σταφυλή, μεγάλη γλώσσα ή μικρή κάτω γνάθο (οπισθογναθισμός) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αποφρακτικές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παχυσαρκίας, οι υπετροφικές αμυγδαλές, το στραβό διάφραγμα, οι υπερτροφικές κόγχες και ο παχύς λαιμός μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Η διάγνωση γίνεται με μια ειδική εξέταση, η οποία λέγεται “μελέτη ύπνου”. Η καταγραφή περισσότερων από 30 απνοιών κατά τη διάρκεια ενός 7ωρου ύπνου, χαρακτηρίζεται ως υπνική άπνοια. Σε βαρύτερες περιπτώσεις, οι άπνοιες μπορεί μπορεί να φθάσουν έως και τις 500, να διαρκέσουν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα ή να οδηγήσουν σε μείωση του οξυγούνου σε ζωτικά όργανα (υποξυγοναιμία).

 

ΕΝΤΟΝΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Αφορά περίπου το 30% έως 50% του πληθυσμού και οφείλεται σε χαλάρωση της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, τα οποία “πάλλονται” κατά τη διάρκεια της αναπνοής, προκαλώντας το χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού. Ακόμα, όμως, και το πιο έντονο και θορυβώδες ροχαλητό μπορεί να μη συνοδεύεται από “απόφραξη” της αναπνοής (άπνοια). Για τη διαφορική διάγνωση απαιτείται συχνά μελέτη ύπνου.

 

Παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές με τις οποίες θα μπορούσατε να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση του ροχαλητού:

  • • Χάσιμο περιττού βάρους και λίπους
  • • Αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προτιμάτε να κοιμάστε γυρισμένοι προς τη μια πλευρά.
  • • Αποφύγετε μεγάλα γευμάτα, καφείνη ή αλκοόλ, για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
  • • Αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών

 

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να προσφέρει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από το ενοχλητικό ροχαλητό. Συνίσταται σε εκτομή τμήματος της χαλαρής – “παλλόμενης” – μαλακής υπερώας και σταφυλής. Η επέμβαση είναι απλή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται ακόμα και με μέθη.