Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική
Transoral Robotic Surgery • T.O.R.S.

Aποτελεί την πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδο θεραπείας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
και την αντιμετώπιση καλοήθων και κοκοήθων όγκων της οπίσθιας περιοχής της
γλώσσας και του στοματοφάρυγγα.

Profile Designer
Aπόδοση αρμονικών αναλογιών προσώπου

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο μόνος που έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες,
ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στο σύνολο των ανατομικών δομών
του προσώπου (δέρμα, μυς, οστά, χόνδροι), αποδίδοντας το καλύτερο δυνατό
αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ογκολογική Χειρουργική Στόματος,
Σιελογόνων αδένων, Γνάθων, Κεφαλής & Τραχήλου

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρούργος είναι ο πλέον ειδικός για τη διάγνωση
και τη χειρουργική αντιμετώπιση των καλοήθων και κακοήθων βλαβών
της περιοχής του στόματος, του προσώπου και των γνάθων.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ογκολογική Χειρουργική Στόματος, Σιελογόνων αδένων, Γνάθων, Κεφαλής & Τραχήλου

Oral Cancer

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρούργος είναι ο πλέον ειδικός για τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση των καλοήθων και κακοήθων βλαβών της περιοχής του στόματος, του προσώπου και των γνάθων.

Αρκετά συχνά η πρώτη εντόπιση γίνεται από το γενικό οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της συνήθους οδοντιατρικής εξέτασης, ο οποίος παραπέμπει στη συνέχεια τον ασθενή για περαιτέρω αντιμετώπιση. Εάν ο γναθοπροσωπικός χειρουργός συμφωνεί ότι κάτι φαίνεται ύποπτο, μπορεί να προτείνει βιοψία. Με τη βιοψία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι του ύποπτου ιστού, το οποίο θα οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση του προβλήματος και θα βοηθήσει τον γιατρό να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας.

Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις της περιοχής στόματος, κεφαλής και τραχήλου που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την πιο συχνή μορφή κακοήθους νόσου στην περιοχή στόματος, κεφαλής και τραχήλου (περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως). Η θνησιμότητα του καρκίνου του στόματος παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, όχι επειδή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ή να διαγνωσθεί, αλλά επειδή συχνά ανακαλύπτεται αρκετά αργά. Η γλώσσα αποτελεί τη συχνότερη εντόπιση, ακολουθούμενη από το έδαφος του στόματος, το βλεννογόνο της παρειάς και τις γνάθους.

Για την ανάπτυξη του καρκίνου στόματος ενοχοποιούνται κυρίως :

  • • Το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • • Ο τύπος 16 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-16). Ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ενοχοποιείται κυρίως για την εμφάνιση καρκίνου σε νέους, μη καπνιστές ασθενείς.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ • ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόγνωσης. Εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στόματος, θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά (κάθε χρόνο) από τον οδοντίατρό σας ή από ειδικό γναθοπροσωπικό χειρουργό.

 

Καλό είναι επίσης να κάνετε αυτοεξέταση της στοματικής κοιλότητας κάθε μήνα. Αν κατά την αυτοεξέταση, εντοπίσετε :

  • • Λευκές βλάβες (λευκοπλακία)
  • • Ερυθρές βλάβες (ερυθροπλάκια)
  • • Έλκος το οποίο δεν υποχωρεί και αιμορραγεί εύκολα
  • • Μη φυσιολογική μάζα ή πάχυνση των ιστών του στόματος
  • • Άλγος στη περιοχή του στόματος ή στα αυτιά (ωταλγία)
  • • Δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση ή την ομιλία
  • • Μάζα ή διόγκωση στο λαιμό ή στο πρόσωπο,

θα πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα ραντεβού για ειδική εξέταση. Εάν από την εξέταση διαπιστωθεί κάποια ύποπτη βλάβη, μπορεί να χρειαστεί βιοψία.

 

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την κύρια θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου στόματος και συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση νόσου – “εκρίζωση” της νόσου και των επιχώριων τραχηλικών λεμφαδένων (τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός). Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική, μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό ή μη με χημειοθεραπεία. Όλες οι περιπτώσεις αξιολογούνται από ειδικό ογκολογικό συμβούλιο για να καταρτιστεί το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας για εσάς, με βάση τον τύπο, την εντόπιση, τη σταδιοποίηση και τα ιδιαίτερα ογκολογικά χαρακτηριστικά της νόσου.

 

Παράλληλα με την ριζική ογκολογική αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος επιδιώκεται και διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και η κατά το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή του στην καθημερινότητα. Θα σας προταθούν διάφορες επανορθωτικές επιλογές για να αποφασίσουμε μαζί το πλάνο το οποίο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Η ομάδα μας χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό 3D ανασύνθεσης των ανατομικών δομών (Virtual Surgival Planning) του προσώπου και το στόματος, ώστε να πετύχουμε τη καλύτερη δυνατή αποκατάσταση του ογκολογικού ελλείμματος.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλη η ομάδα μας θα παραμείνει στο πλευρό σας μέχρι την πλήρη επανένταξη σας στους καθημερινούς - προ εμφάνισης της νόσου - ρυθμούς ζωής σας, προτείνοντας λύση σε κάθε δυσκολία ή πρόβλημα το οποίο μπορεί να ανακύψει. Τα πρώτα χρόνια, ανάλογα με τον τύπο και τη σταδιοποίηση της νόσου - θα χρειαστεί να σας βλέπουμε αρκετά συχνά, ωστε να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επανεμφάνιση της νόσου.