ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης δεν είναι σπάνιες και μπορεί να εμφανιστούν με διάφορα συμπτώματα
Η θεραπεία των διαταραχών της κροταφογναθικής διάρθρωσης μπορεί, ανάλογα με τη διάγνωση, να κυμαίνεται από συντηρητική ή ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση έως πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση.
Αίτια διαταραχής της ΚΓΔ
Η διάγνωση των διαταραχών της κροταφογναθικής διάρθρωσης μπορεί να είναι περίπλοκη και απαιτεί διαφορετικές διαγνωστικές διαδικασίες. Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο μόνος που έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για τη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της κροταφογναθικής διάρθρωσης και του γναθοπροσωπικού πόνου (προσωπαλγία).
Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι ένα από τα συχνότερα αίτια δυσλειτουργίας της ΚΓΔ. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό (τραυματική αρθρίτιδα), σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα (βρουξισμός), λόγω ηλικίας (οστεοαρθρίτιδα) ή ρευματικά νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Δίαρθρος Δίσκος
Μια άλλη κοινή αιτία δυσλειτουργίας της ΚΓΔ είναι η μετατόπιση (εξάρθρωση) ή ο τραυματισμός του δίαρθρου δίσκου που βρίσκεται μέσα στην κροταφογναθική διάρθρωση, μεταξύ του κονδύλου της κάτω γνάθου και της αρθρικής υποδοχής (γλήνη) της βάσης του κρανίου. Ένας παρεκτοπισμένος δίσκος μπορεί να παράγει ήχους (κλικ) κατά τη διάνοιξη ή το κλείσιμο του στόματος ή να περιορίζει την κίνηση των σιαγόνων («μάγγωμα» της γνάθου με το στόμα ανοιχτό ή κλειστό). Όταν υπάρχει διάτρηση ή ρήξη του δίσκου προκαλείται έντονος πόνος κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος, που μπορεί να επηρεάσει έντονα τη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Μυϊκός σπασμός και άγχος
Το σωματοποιημένο άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μύες της γνάθου που μοιάζει πολύ με αυτόν που προκαλείται από διαταραχές της ΚΓΔ. Οι πάσχοντες ασθενείς σφίγγουν συχνά ή τρίζουν έντονα τα δόντια τους, ειδικά τη νύχτα, οδηγώντας σε επώδυνο σπασμό («κράμπα») τους μύες που κινούν τη γνάθο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παραπονιούνται για δυσκολία στην κίνηση της γνάθου και επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη μάσηση. Η μυϊκή αυτή καταπόνηση των μυών της γνάθου, λόγου του άγχους, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά θα οδηγήσει σε καταπόνησή και της κροταφογναθικής διάρθρωσης λόγω της συνεχούς και έντονης λειτουργίας της, η οποία εκδηλώνεται με αρθρίτιδα ή διαταραχές του δίσκου.
Διαχείριση Διαταραχών της ΚΓΔ
Η θεραπεία των διαταραχών της κροταφογναθικής διάρθρωσης μπορεί, ανάλογα με τη διάγνωση, να κυμαίνεται από συντηρητική ή ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση έως πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση.
Συντηρητική αντιμετώπιση
Περιλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τον πόνο (παυσίπονα) και τη χαλάρωση των μυών (μυοχαλαρωτικά), κινησιοθεραπεία, θερμοθεραπεία (θερμές κομπρέσες) και μασάζ. Ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας είναι η διαχείριση του στρες.
Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
O Dr. Χατζηστεφάνου εφαρμόζει μια πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση, η οποία εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς ανάγκη νοσηλείας και με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. Η καινοτόμα αυτή προσέγγιση, συνίσταται σε:
Θεραπευτικό Botox
Χαλάρωση των μυών που κινούν τη γνάθο και βρίσκονται σε μυϊκό σπασμό με την εφαρμογή θεραπευτικού Botox. Το Botox εφαρμόζεται σε 3 κύριες ομάδες μυών, τους μασητήρες, τους κροταφίτες και τους στερνοκλειδομαστοειδείς.






Αρθροκέντηση
“Πλύσεις” δηλαδή της άρθρωσης με φυσιολογικό ορό, για την άμεση απομάκρυνση όλων των παραγόντων φλεγμονής από την άρθρωση που προκαλούν πόνο και προοδευτική εκφύλιση του δίσκου.



Plalete Rich Plasma
Έκχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) για την αποκατάσταση των ανατομικών δομών της άρθρωσης, σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή εκφύλισης του διάρθρου δίσκου.


