ΤΡΑΥΜΑ
ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Κακώσεις της γναθοπροσωπικής περιοχής
Αφορούν θλαστικά τραύματα και κατάγματα της περιοχής του προσώπου, του στόματος και των γνάθων. Ανάλογα με τη θέση και τη βαρύτητα μπορεί να επηρεάσουν την όραση, τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία ή και την αναπνοή.
Τραύμα Προσώπου και Γνάθων
Τα τροχαία ατυχήματα (45%) και η σωματική βία (35%) είναι οι κύριες αιτίες κακώσεων τις περιοχής του προσώπου και των γνάθων, ακολουθούμενες από τις αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, πυγμαχία, τένις, κτλ), τα εργατικά ατυχήματα, και τις πτώσεις (κυρίως για παιδιά και ηλικιωμένους). Η επανορθωτική χειρουργική των κακώσεων της γναθοπροσωπικής περιοχής θα πρέπει να αναλαμβάνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς.
Ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Βάσει της εκπαίδευσης του, ο πλέον καταρτισμένος στη διάγνωση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των κακώσεων της γναθοπροσωπικής περιοχής. Οι γνώσεις του για το πώς έρχονται σε λειτουργική επαφή οι γνάθοι (οδοντική σύγκλειση) είναι κρίσιμες στην αντιμετώπιση σύνθετων καταγμάτων του προσώπου. Πολλοί ασθενείς με τραυματισμούς στο πρόσωπο εξετάζονται αρχικά στα επείγοντα ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου και στη συνέχεια παραπέμπονται σε ειδικό γναθοπροσωπικό χειρουργό για μια εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.
Η Κλινική μας στο Ιατρικό Αθηνών και στο Διαβαλκανικό
Προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης ακόμα και των πολύπλοκων και απαιτητικών κακώσεων της γναθοπροσωπικής περιοχής.
Χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη και προηγμένη τεχνολογία με τρισδιάστατη ανάλυση των αναλογιών του προσώπου (Virtual Surgical Planning) και δυνατότητα κατευθυνόμενης από υπολογιστή αναδόμησης των οστικών δομών του σπλαχνικού κρανίου και του οφθαλμικού κόγχου (Computer assisted surgery).
Θλαστικά Τραύματα Προσώπου
Η αποκατάσταση των θλαστικών τραυμάτων της περιοχής του προσώπου και του στόματος απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετατραυματική ουλή και να επιτευχθεί με βέλτιστο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία απαιτείται για την αποκατάσταση ειδικών περιοχών, όπως είναι η γλώσσα, τα χείλη, ο λαιμός, τα βλέφαρα, η μύτη και τα αυτιά.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην αναγνώριση και άμεση αποκατάσταση ενδεχόμενων κακώσεων σε ειδικές ανατομικές δομές, όπως είναι το προσωπικό νεύρο και οι κλάδοι του, δηλαδή ο πόρος της παρωτίδας και η οδός παροχέτευσης των δακρύων στα βλέφαρα (δακρυϊκή οδός).
Κατάγματα Προσώπου & Γνάθου
Τα κατάγματα των οστών του προσώπου διακρίνονται σε κατάγματα του:
- Άνω 1/3 του προσώπου: κατάγματα των μετωπιαίων οστών και κόλπων
- Μέσου 1/3 του προσώπου: κατάγματα του ζυγωματικού, οφθαλμικού κόγχου, άνω γνάθου (τύπου Le Fort I, II και ΙΙΙ) και ρινό
- Kάτω 1/3 του προσώπου: κατάγματα κάτω γνάθου και κονδύλο
- Συνδυασμός των παραπάνω ή εκτεταμένες κακώσεις που αφορούν μεγάλο μέρος των οστικών δομών του προσώπου (ολοπροσωπικά κατάγματα). Στην κατηγόρια αυτή κατατάσσονται και τα βαριά τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Η θεραπευτική προσέγγιση καθορίζεται από τη θέση και τη σοβαρότητα του κατάγματος, τις απαιτήσεις, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Οι βασικές αρχές αντιμετώπισης είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και στις άλλες περιοχές του σώματος, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες αισθητικές (διατήρηση του περιγράμματος του προσώπου και τις “αόρατες” τομές στο πρόσωπο) και λειτουργικές (όραση, μάσηση, αναπνοή) απαιτήσεις της περιοχής.
Η ανοικτή ανάταξη και ακινητοποίηση του κατάγματος με μικρές πλάκες και βίδες (οστεοσύνθεση) αποτελεί την κύρια θεραπευτική προσέγγιση στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Μικρής έκτασης και παρεκτόπισης κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ακινητοποίηση του κατάγματος (διαγναθική ακινητοποίηση με λάστιχα ή σύρματα) για 6 – 8 εβδομάδες. Η οστεοσύνθεση των καταγμάτων της περιοχής του προσώπου γίνεται με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες οστεοσύνθεσης (Α.Ο. Foundation guidelines for Cranio-Maxillofacial Surgery).
Τραύμα Οφθαλμικού Κόγχου

Κάταγμα κάτω γνάθου
