
ΣΙΕΛΟΓΟΝΟΙ
ΑΔΕΝΕΣ
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων είναι καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία προέρχονται από τους σιελογόνους αδένες
Οι σιελογόνοι αδένες είναι οι αδένες που παράγουν και εκκρίνουν το σάλιο. Διακρίνονται σε μείζονες (μεγάλους), παρωτίδα, υπογνάθιος, υπογλώσσιος και ελάσσονες (μικρούς), οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα και γύρω από τη στοματική κοιλότητα.
Ογκολογική Χειρουργική Σιελογόνων Αδένων
Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για τη διάγνωση και τη αντιμετώπιση όλων των καλοηθών και κακοηθών όγκων των σιελογόνων αδένων (παρωτίδα, υπογνάθιος, υπογλώσσιος, μικροί σιελογόνοι αδένες στόματος).
Η Κλινική μας παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης καλοηθών και κακοηθών όγκων των σιελογόνων αδένων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Πρωτοπορούμε με άμεση, δυναμική αποκατάσταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου μετά από εκτομή – “θυσία” – του για ογκολογικούς λόγους και με άμεση αποκατάσταση του περιγράμματος του προσώπου μετά από επεμβάσεις παρωτιδεκτομής με λιπώδη ιστό.
Παρωτίδα
Το 80% των όγκων των σιελογόνων αδένων εντοπίζονται στην παρωτίδα
Τυπικά οι όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται συνήθως ως μια ανώδυνη διόγκωση στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο στόμα:
ΠΑΡΩΤΙΔΑ ➡ Ανώδυνη διόγκωση μπροστά ή κάτω από το αυτί
ΥΠΟΓΝΑΘΙΟΣ ➡ Ανώδυνη διόγκωση στο λαιμό, κάτω από την κάτω γνάθο
ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΟΣ ➡ Ανώδυνη διόγκωση στο στόμα, κάτω από τη γλώσσα
ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ ➡ Ανώδυνη διόγκωση μπροστά ή κάτω από το αυτί
Διάγνωση όγκων σιελογόνων αδένων
Βιοψία | FNA κυταρολογική
Κάθε ύποπτη για όγκο, διόγκωση ενός σιελογόνου αδένα θα πρέπει να διερευνηθεί. Για τους μεγάλους σιελογόνους αδένες (παρωτίδα, υπογνάθιος) η ταυτοποίηση γίνεται με αναρρόφηση δια λεπτής βελόνης (FNA) και κυτταρολογική εξέταση. Το 80% των όγκων των σιελογόνων αδένων εντοπίζονται στην παρωτίδα.
Το πλειόμορφο αδένωμα (μικτός όγκος) αποτελεί την πιο συχνή μορφή όγκου των σιελογόνων αδένων. Το 80% αυτών εντοπίζονται στον επιπολής λοβό της παρωτίδας. Αν και είναι καλοήθης όγκος, μπορεί να εμφανίσει κακοήθη εξαλλαγή σε καρκίνωμα, γνωστό ως καρκίνωμα εκ πλειόμορφου αδενώματος.
Το κυσταδενολέμφωμα είναι ένα σχετικά σπάνιο καλοήθες νεόπλασμα των σιελογόνων αδένων που απαντάται σχεδόν αποκλειστικά στην παρωτίδα και αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση.
Το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος των σιελόγόνων αδένων. Διακρίνεται σε χαμηλού (low grade) και υψηλού (high grade) βαθμού κακοήθειας. Τα υψηλού βαθμού κακοήθειας έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά και δίνουν συχνότερα απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Το αδενοκυστικό καρκίνωμα είναι ο 2ος σε συχνότητα κακοήθης όγκος των σιελογόνων αδένων. Είναι επιθετικός όγκος που δίνει απομακρυσμένες μεταστάσεις, ενώ εμφανίζει και μια χαρακτηριστική τάση για διασπορά – μετάσταση μέσω διήθησης παρακείμενων νεύρων (περινευρική διήθηση).
Όγκος Παρωτίδας

MRI | Όγκος παρωτίδας

Παρωτιδεκτομή
Η κλινική μας είναι μια από της λίγες κλινικές στην Ελλάδα που εφαρμόζουν με επιτυχία την τεχνική της ελάχιστα παρεμβατικής παρωτιδεκτομής (minimal invasive parotidectomy). Η επέμβαση συνίσταται για την αφαίρεση του όγκου παρωτίδας με όριο υγιών ιστών. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 με 1.5 ώρα. Η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε μικρούς (< 2cm), ευκίνητους, καλοήθεις όγκους, οι οποίοι εντοπίζονται επιφανειακά στο οπίσθιο τμήμα (“ουρά”) της παρωτίδας. Πλεονεκτεί όσο αφορά τη μικρή, τύπου face-lift τομή, τη μηδενική σχεδόν πιθανότητα κάκωσης του προσωπικού νεύρου, και τη διατήρηση της αισθητικότητας στο αυτί.
Η επέμβαση συνίσταται για την αφαίρεση τμήματος ή όλου του επιπολής λοβού της παρωτίδας, ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση του όγκο. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 με 3 ώρες. Η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε καλοήθεις όγκους της παρωτίδας που εντοπίζονται στον επιπολής λοβό και δεν έχουν ένδειξη για ελάχιστα παρεμβατική παρωτιδεκτομή. Με τον όρο “επιπολής λοβό της παρωτίδας” εννοούμε το τμήμα της παρωτίδας που βρίσκεται πάνω (“επιπολής”) από το προσωπικό νεύρο και τους κλάδους του. Η προσπέλαση γίνεται με μια τομή μπροστά από το αυτί που επεκτείνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επέμβασης προς το λαιμό. Η συρραφή γίνεται με “πλαστική” (ειδική κατά στρώματα τεχνική με πολύ λεπτά ράμματα), ώστε να απομένει τελικά μόνο μια λεπτή, ελάχιστα εμφανής, ουλή αντίστοιχα με την τομή. Ένα μικρό μούδιασμα στο πίσω μέρος του αυτιού δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Η κλινική μας εξειδικεύεται επίσης στην αισθητική αποκατάσταση/διατήρηση του περιγράμματος του προσώπου με μεταφορά λίπους από την κοιλιακή χώρα για να αποφευχθεί το ενοχλητικό “βαθούλωμα” (hollowing) στο πρόσωπο που εγκαταλείπεται μετά την αφαίρεση της παρωτίδας.
Η επέμβαση συνίσταται για την αφαίρεση ολόκληρης της παρωτίδας μαζί με τον όγκο. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες. Η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε καλοήθεις όγκους της παρωτίδας που εντοπίζονται στον εν τω βάθη λοβό της παρωτίδας και σε κακοήθεις όγκους. Σε περίπτωση καλοήθους ή κακοήθους όγκου ο οποίος δε διηθεί το προσωπικό νεύρο, το νεύρο πρέπει να αναγνωριστεί και να προστατευθεί. Χρησιμοποιείται ειδική συσκευή αναγνώρισης και προστασίας των κλάδων του προσωπικού νεύρου (νευροπαρακολούθηση), καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αφαίρεση-“θυσία” του προσωπικού νεύρου απαιτείται μόνο σε περίπτωση που έχει διηθηθεί από τον όγκο. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να επιχειρηθεί η άμεση δυναμική αποκατάσταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου, με μεταφορά παρακείμενων μυών που έχουν διαφορετική νεύρωση.
Αποκατάσταση Προσωπικού Νεύρου
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Η κλινική μας πραγματοποίησε την 1η στην Ελλάδα δυναμική αποκατάσταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου, μετά από εκτομή καρκίνου παρωτίδας, με μεταφορά μυικού κρημνού κροταφίτη στα βλέφαρα και μυικού κρημνού μασητήρα στη γωνία του στόματος. Ο κροταφίτης και ο μασητήρας δε νευρώνονται από το προσωπικό νεύρο και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για την αποκατάσταση λειτουργικών ελλειμμάτων του προσωπικού νεύρου. Η επέμβαση αυτή αφορά όχι μόνο ασθενείς με όγκο παρωτίδας, αλλά και άλλες παθήσεις που προκαλούν βλάβη του προσωπικού νεύρου και πάρεση του μισού προσώπου.
Αποκατάσταση Προσωπικού Νεύρου
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Η κλινική μας πραγματοποίησε την 1η στην Ελλάδα δυναμική αποκατάσταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου, μετά από εκτομή καρκίνου παρωτίδας, με μεταφορά μυικού κρημνού κροταφίτη στα βλέφαρα και μυικού κρημνού μασητήρα στη γωνία του στόματος. Ο κροταφίτης και ο μασητήρας δε νευρώνονται από το προσωπικό νεύρο και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για την αποκατάσταση λειτουργικών ελλειμμάτων του προσωπικού νεύρου. Η επέμβαση αυτή αφορά όχι μόνο ασθενείς με όγκο παρωτίδας, αλλά και άλλες παθήσεις που προκαλούν βλάβη του προσωπικού νεύρου και πάρεση του μισού προσώπου.